NEWSTART - Nutrition - Táplálkozás

1. N - NUTRITION – TÁPLÁLKOZÁS

Mára egyre kevesebben vitatják a táplálkozás és az egészség közötti szoros összefüggés tényét. Vannak persze irányzatok, melyek szerint minden csupán „fejben dől el”, vagyis a gondolkodáson múlik. Kíváncsiak vagyunk azért, hogy ők mit tankolnak az autójukba és milyen olajjal töltik fel az olajteknőt. „Amit eszel, azzá leszel” – mondja az ókori mondás. A madarak, a halak, a katicabogár, és minden egyéb állat fajonként jól ismeri a számára előírt táplálékot. Mitsem tudnak a vércsoportjukról, egyszerűen követik a fajukhoz illő étlapot, melytől még ünnepnapokon sem térnek el, mégis boldogok. Természetesen a betegségek egyre nagyobb számban leselkednek rájuk is, de mivel az embernél a testmozgás terén is jóval engedelmesebbek, sokkal kevésbé betegeskednek. De térjünk vissza az emberre! A Newstart elvek képviselői szerint az ember eredetileg növényi étrendre lett teremtve. Sokan állítják, hogy ennek ellentmond az állítólagos húsevő fogazatunk. Ezzel kapcsolatban érdemes megtekinteni az alábbi gondolatébresztő rajzfilmet:

 

 

Mindenesetre itt és most semmiesetre sem azt szeretnénk vizsgálni, hogy eredetileg húsevő vagy növényevő volt-e az ember. Erre nincs szükség. Elegendő (tudományos) információ áll rendelkezésünkre arról, hogy a növényi alapú étrend igen jó hatással van az emberi szervezetre mind a prevenció, vagyis a betegségmegelőzés, mind pedig a gyógyulás terén. A háziállatok terjedő betegségei azonos vagy módosult formában átterjedhetnek az emberre is. A nagyüzemi állattartás következtében ezek az állatok már egyébként sem azok, amik háztáji gazdálkodás esetén lehetnének. A szárnyait teljes élete során egyetlen egyszer szét nem táró csirke és annak gépiesített tojása messze nem az már, mint ami régen volt. Az emberi leleményesség olyan ételeket és gyógyszereket talált ki az állatok számára, melyeknek messzemenő hatásait jól ismerjük (kergemarha kór , szivacsos agyvelőgyulladás stb.). A növényi alapú étrendnek mára sajnos egyre kevesebb reklámra van szüksége. Az emberek tömegestül fedezik fel annak áldásait és a húsevéssel járó veszélyeket. Tudományos társaságok honlapjain olvashatunk arról, hogy a növényi alapú étrenden élők vérnyomása alacsonyabb, alvásigénye kevesebb, betegségekre való hajlama (allergia, rák, szív- és érrendszer stb.) messze elmarad húsevő társaikétól. Sokan számolnak be arról, hogy a húsételek és zsírok elhagyása után fejfájásuk, lábgörcsük, gyomor panaszaik fokozatosan megszűntek, bőrük kisimult és szebb színezetet kapott, és alapjáraton is frissebbek, energikusabbak lettek. Persze önmagában a húsételek elhagyása még nem elegendő. Az egészség 8 fő alapelve közül a táplálkozás csupán az egyik. Az életmód változtatás egy másik fontos eleme a mértékletesség, melyről többet szólunk saját címszava alatt. Nagyon fontos szervezetünk számára a megfelelő minőségű és mértékű folyadékbevitel is. A táplálkozás során fontos szemmel tartanunk, hogy mikor, mit, hogyan és mennyit fogyasszunk. A Newstart életmód egészségügyi szakemberek több évtizedes kutató és szanatóriumi munkája alapján a következő alapelvek követését ajánlja minden egészségre törekvő embernek:

 

- rendszeres étkezés, naponta ugyanabban az időpontban (időnkénti böjtszakaszok beiktatásával)

- napi 2 étkezés + enyhe vacsora vagy a vacsora teljes elhagyása

- napi kb.2 litervíz fogyasztása

- az ételek alapos megrágása

- reggelire gyümölcsös ételek, ebédre zöldségféle fogyasztása (nem feltétlenül, lehet mindkettő gyümölcs is J ), de nem keverve a kettőt

- mértékletesség (a jóból sem esszük degeszre magunkat!) – lásd bővebben a Mértékletesség címszónál

- vízfogyasztás kerülése étkezés közben a jobb emészthetőség érdekében

- rostos ételek, teljes értékű gabona fogyasztása

- erjedt ételek, alkohol, ecet, friss kenyérfélék kerülése

- erős, irritáló fűszerek kerülése

- egy étkezésen belül a túl sokféle ételfajta elkerülése

- nyershányad szükségessége!

- az étel minél egyszerűbb, de kívánatos legyen

- édességek módjával, egészségesen elkészítve, és leginkább a gyümölcsös étkezéskor

 

A Newstart életmód étkezéssel kapcsolatos tanításait megtalálod hanganyagok, videók vagy cikkek formájában honlapunkon, illetve a weboldalon beszerezhető könyveinkben!

 

Weboldalunkon megtalálod a New Start életmóddal kapcsolatos könyveinket itt: Veganet könyvek

 Kérdésed merült fel a témával kapcsolatban? Kérdés beküldése itt!

 További NEWSTART cikkek:
 

  1. N – Nutrition - Táplálkozás
  2. E – Exercise - Testmozgás
  3. W – Water - Víz
  4. S – Sunshine - Napfény
  5. T – Temperance - Mértékletesség
  6. A – Air - Levegő
  7. R – Rest – Pihenés
  8. T – Trust – Bizalom Istenben, kiegyensúlyozott lélek

 Kosár  

A Kosár üres

Szállítás 0 Ft‎
Összesen 0 Ft‎

Megrendelés

PrestaShop Modules

Facebook Like Box